Spania - Spania de Nord

(Pagini) > > > Spania de Nord

Ţara Bascilor

În partea de nord a Spaniei se întinde Ţara Bascilor. Primii ei locuitori, bascii, ai căror predecesori au existat în Europa încă înaintea triburilor indo-europene, şi-au conservat limba natală până în zilele noastre. Aceasta a devenit limbă oficială încă înaintea spaniolei şi este considerată ca una dintre cele mai dificile limbii din întreaga lume. Teritoriul este caracterizat de prezenţa unui litoral stâncos şi a unei zone interioare înverzite. Turiştii pot găsi aici plaje atrăgătoare, cum ar fi spre exemplu, San Sebastian. O altă atracţie o constituie extraordinara bucătărie bască, care foloseşte în special fructele de mare şi vinul roşu, însă nu este prea rafinată. La San Sebatian, puteţi servi cel mai gustos tapas din întreaga Spanie. Localnicii au simţul umorului, care este pus în evidenţă de unele sporturi curioase, cum ar fi cositul ierbii sau maroco, iar în fiecare sătuc se joacă popice. O altă trăire intensă poate fi dată de goana în faţa taurilor, sărbătoare tradiţională ce se organizează la Pamplon. De asemenea, merită să vizitaţi şi Muzeul Guggenheim de la Bilbao. Desigur, Ţara Bascilor are şi ea unele faţete mai întunecate, principala fiind legată de existenţa grupării separatiste ETA, care militează pentru crearea unui stat basc independent pe un teritoriu ce se află în nordul Spaniei şi sudul Franţe. Primul atac terorist al ETA s-a produs în anul 1961. În ansamblu, se poate spune că Ţara Bascilor este un loc interesant şi unic, înzestrat cu o cultură bogată.

Galiţia

Galiţia se află în imediata apropiere a Portugaliei, de care o desparte numai râul Mino. Din acest motiv, limba care se vorbeşte în regiune, este un amestec de spaniolă şi portugheză. Litoralul Galiţiei este scăldat de apele Oceanului Atlantic, în timp ce partea de est este străbătută de numeroase canale de colectare şi transport a apei (mesete). Cel mai îndrăgit de către vizitatori este Santiago de Compostela, loc de pelerinaj ce datează încă din evul mediu, unde se înalţă o superbă catedrală. Aici, puteţi de asemenea, să vă răsfăţaţi cu tradiţionalele concerte de muzică, susţinute de cimpoierii galiţieni. În Galiţia vremea este mai schimbătoare comparativ cu restul Spaniei. Tipice pentru zonă, sunt zidurile galbene şi pavajul  de ardezie al străzilor.

Cantabria

Cantabria împreună cu Asturia se află în apropierea golfului Biscaya. Regiunea este plină de sate mirifice, păşuni, dealuri, formaţiuni stâncoase şi râuri frumoase. Frontiera de sud este conturată de munţii Cantabrici (Cordillera Cantabrica), iar până la graniţa de nord predomină câmpia, străbătută de numeroase canale de colectare şi transport al apei (mesete).

Asturia

Cea mai mare localitate a Asturiei este portul Gijon, însă metropola regiunii este considerată a fi oraşul Oviedo. Asturia are şi ea un trecut interesant, fiind unul dintre ultimele bastioane ale creştinismului din Spania. Datorită acestui lucru, urmaşul la tronul Spaniei capătă automat şi titlul de prinţ al Asturiei. La întretăierea provinciilor Asturia, Cantabria şi Leon se întinde parcul naţional Picos de Europa.

Aragon

Provincia Aragon şi-a luat numele de la râul care o străbate. În centrul regiunii, se află Zaragoza care, pe timpuri, era capitala Regatului Aragonez. În partea de nord, acolo unde Aragonul se învecinează cu Franţa, se înalţă munţii Pirinei. Aici puteţi auzi dialectul aragonez, care încă mai este folosit, în special în văile Pirineilor. Printre celelalte oraşe mai mari şi mai importante, unde se află numeroase monumente istorice din epoca romană, se numără Huesca şi Ternel. Aragonul este locul vechilor castele şi al munţilor stâncoşi, unde puteţi admira canioane, văi împădurite şi diverse formaţiuni montane. Peste tot, au fost amenajate trasee turistice. Una dintre părţile cu adevărat frumoase ale Pirineilor este rezervaţia Parque National de Ordesa y Monte Perdido.

Pirineii

Munţii Pirinei conturează o regiune muntoasă care se întinde pe o lungime de 00 km, formează graniţa naturală dintre Spania şi Franţa şi separă Peninsula Iberică de restul Europei continentale. Pe tot timpul anului, aici veţi vedea piscuri înzăpezite, văi înverzite, pajişti înflorite şi păduri dese pe versanţi stâncoşi. Pirineii beneficiază de o climă specifică. Aici este cald numai pe timpul verii, iar zăpada apare încă din luna noiembrie. Cel mai înalt pisc este Pico de Aneto (3404 m), care a devenit o ţintă pentru numeroşi alpinişti. Mai accesibile vizitatorilor sunt zonele situate la altitudini mai mici, însă acest lucru nu este valabil şi pentru zona centrală a Pirineilor. La altitudinile cele mai mari, pot fi zăriţi gheţarii, care în prezent se află în curs de diminuare. În Pirinei, puteţi întâlni cerbi şi alte cornute, porci mistreţi, pisici sălbatice şi urşi, dar numărul acestora scade odată cu trecerea timpului. În ianuare, vremea este ideală pentru practicarea schiului, iar în primăvară vin la rând iubitorii raftingului, canotorilor sau cei care îndrăgesc drumeţiile.