Spania - Sărbătorile

(Pagini) > > > Sărbătorile

Petrecerea sărbătorilor naţionale este cea mai bună modalitate de a privi viaţa cotidiană spaniolă şi de a cunoaşte obiceiurile şi tradiţiile spaniole. Spania are sărbătorile sale. Sunt sărbători legate de iarmarocuri, diverse procesiuni, distracţii, carnavaluri şi vin. Fiestele nu se derulează toate în acelaşi timp, acestea fiind organizate în diferite părţi ale ţării, în perioade diferite. Se spune că, nu este o zi în care să nu fie fiesta în una dintre zonele Spaniei. Aceste sărbători durează de la o zi până la două săptămâni, şi de obicei, sunt închinate unui sfânt sau unui patron. Parte a sărbătorilor sunt de obicei şi luptele cu tauri. Adeseori, se luptă cu tauri mai mici, luptele fiind denumite noviladas. Februarie este luna carnavalurilor. Cele mai reuşite le puteţi vedea în Santa Cruz de Tenerife sau Cadiz. În martie, pe întregul teritoriu se sărbătoreşte „Săptămâna Sfântă“ (Semana Santa), care este legată de procesiunile din oraşele mai mari.

Principalele sărbători (fiestas)

Aprilie este luna Fair, cu alte cuvinte, marele târg din Sevilla, legat de dansuri şi de luptele cu tauri.

În mai, se desfăşoară Festivalul Internaţional de Flamengo din Sevilla. Fiesta de San Isidro de la Madrid, este însoţită de lupte cu tauri, care reprezintă culmea sezonului estival.

În iunie, în Granada, Tolaedo şi Insulee Canare se sărbătoreşte „trupul Domnului“. Iulie şi august sunt lunile cînd sărbători şi fieste vezi oriunde ai privi. Cunoscut este carnavalul de la Pamplone, Festivalul internaţinal de muzică şi dans de la Granada, Festivlul de ghitară de la Sevilla, etc.

În august, are loc Cupa Internaţională a Majestăţii Regale, din Palma de Mallorca, care este un concurs de bărci cu vele la care participă însuşi regele Juan Carlos I.  La data de 15 august, se serbează în întreaga ţară „Înălţarea Sfintei Maria“. Toamna, când se linişteşte cel mai aglomerat sezon, se srbătoreşte culesul roadelor. Pe primul loc este vinul.

În Jerez de la Frontera, în septembrie se face alegerea vinului. În ultimele două sptămâni ale lunii septembrie producătorii de filme se întânesc la Festivalul Filmului de la San Sebastian. O altă frumoaă acţiune tradiţională este expoziţia de flori, Iberflora din Valencia.

Sărbătorile de stat sunt asemănătoare celor de la noi. În general se sărbătoresc Paştele şi Crăciunul, ziua muncii de 1 Mai, 6 decembrie- Ziua Constituţiei şi 12 octombrie Ziua Naţională.