Spaniolii şi obiceiurile lor
73% dintre locuitori sunt spanioli, 18% catalani şi 2,5% basci. Majortatea populaţiei este de religie greco-catolică (83%). Limbile oficiale sunt spaniola, castiliana, catalana, galiciana şi basca. În zonele turistice, vă puteţi comunica în special, în engleză.
Dacă în Spania căutaţi orice informaţie, o veţi găsi la birourile de turism (oficinas de turismo) care îşi au sediul în toate oraşele mari şi în centrele turistice. Spaniolii merg în concediu în august, întrucât în această lună, multe dintre instituţii nu funcţionează, de aceea şoselele sunt sapra-aglomerate la începutul şi la sfârşitul acestei luni.
La fel ca şi la noi, majoritatea obiectivelor turistice sunt închise în zilele de luni, aspect pe care trebuie să îl aveţi în vedere la planificara vacanţei.
Fusul orar
Ora locală este minus o oră faţă de ţara noastră, însă regimul diurn spaniol este cu totul diferit. Soarele răsare mai târziu, iar magazinele se deschid în jurul orelor 10. Masa de prânz se serveşte între orele 14 şi 16. în acest interval, magazinele sunt închise pentru siestă. Se redeschid în jurul orei 17 şi se închid din nou la ora 21. Din acest moment, începe treptat programul de noapte. La culcare se merge cu adevărat târziu, iar pe timpul verii, acest lucru este valabil şi pentru copii. Un alt aspect tipc spaniol este salutul.
Salutul
Spaniolii îi salută şi pe oamenii pe care nu îi conosc, cu care spre exemplu, se află în lift. Atunci când întâlnesc un cunoscut îşi dau mâna. Sunt prietenoşi şi comunicativi.
Bacşişul
Bacşişul este parţial inclus în TVA. Cu toate acestea, cei ce lucrează în servicii îl consideră un lucru de la sine înţeles. Cel mai frecvent se dă ospătarilor, taximetriştilor şi cameriştilor.