Spania - Moneda şi preţurile

(Pagini) > > > Moneda şi preţurile

Moneda

Până în anul 2002, în Spania s-a plătit cu pesetas. Această monedă a fost scoasă din circulaţie , iar în prezent moneda de plată este euro (€). Întrucât la casele de scimb spaniole nu veţi întâni moneda românească este bine să aveţi la dumneavoastră numerar în euro sau un card bancar. Dacă veţi lua mai mult de 6000€, ar trebui să declaraţi acest lucru la controlul vamal. Băncile sunt deschise de la 8:30 până la 14:00, de luni până vineri (eventual sâmbătă),iar în sezonul principal, programul poate fi prelungit. În întreaga Spanie, sunt accesbile bancomate, dar şi case de schimb (cambio), la care cursul valutar este mai puţin avantajos decât la bancă.

Preţurile

Spania este una dintre cele mai ieftine ţări din Europa Occidentală, aşa că preţurile sunt accesibile. Majoritatea alimentelor costă la fel ca şi la noi. Trebuie însă, să luaţi în calcul preţurile mai ridicate practicate în centrele turistice de renume. Preţuri mai mari decât cele întâlnite în zona interioară a ţării sunt cele de pe litoral, iar acest lucru este valabil pe tot timpul anului.

Serviciile sunt în general, mai scumpe. Preţurile în restaurant sunt moderate, însă diferă foarte mult de la un local la altul. Cel mai ieftin este meniul zilei (menú del día), alcătuit din trei feluri şi servit într-un restaurant mediu, circa 7-10€, în timp ce cina în restaurantele de categorie medie poate ajunge la 20€. În restaurantele sofisticate, care oferă cele mai alese sortimente de peşte, o asemenea cină vă va costa 50€.

Preţurile alimentelor

Preţurile la alimente sunt: pâinea 0,7€, laptele 0,65€/litru, apa minerală 0,3€/l, untul 1€, iar brânza 2,5€. O sticlă de vin de masă costă între 1 şi 2€, iar sticla de vin mai calitativ pleacă de la 3€. Berea costă aproximativ 1€, dar penru mărcile mai bune puteţi plăti uneori chiar 3€. Legumele costă în medie 1€ pe kilogram. Un timbru pentru o carte poştală în UE este 0,57€. Preţul la carburanţi oscilează între 1 şi 1,5€/litru. Pe insule , preţurile la caruranţi sunt ceva mai mici.