Spania - Menorca

(Pagini) > > > Menorca

Adeseori, Menorca este considerată a fi sora mai mică a Mallorcăi. Din vremurile de demult, Mallorca a atras întreaga atenţie, drept pentru care colega ei a fost adesea trecută cu vederea. Menorca a reuşit să iasă din această situaţie. Spre deosebire de surata ei mult mai mare, este o insulă linişită, cu o natură frumoasă, care nu este supra-populată de turişti şi prin aceasta de comercianţi.

Geografia şi clima

Menorca este un loc linişit cu plaje superbe şi golfuri stâncoase (Cales Coves). Uimeşte în special prin colorit. Datorită umidităţii ridicate, aici este o vegetaţie luxuriantă aşa că întreaga insulă este cunoscută pentru pajiştile verzi, casele albe din piatră , marea de azur şi soarele auriu. Cel mai mare munte este înalt de numai 357m şi se numeşte Monte Toro.

Specifice sunt lanurile de grâne, păşunile pline de vaci şi cai. Menorca are o climă subtropicală. Iernile sunt blânde şi umede, iar pe timpul verii temperaturle sunt de circa 30ºC.  Pe insulă, sunt condiţii bune pentru ienuperi, măslini şi mulţi alţi arbuşti. Aici cresc o mulţime de plante medicinale cum ar fi muşeţelul de Menorca. Menorca este şi o insulă a păsărilor.Interiorul şi nordul insulei sunt alcătuite din stânci şi dealuri de mică altitudine, iar sudul este în mare parte plat.

O caracteristică a insulei este piatra prezentă pretutindeni, din care s-au construit case şi biserici. Zidurile de piatră (parets) împart insula în parcele. De-a lungul secolelor, aşa se împărţeau câmpurile şi proprietăţile. Ca monumente, menţionăm cavourile (navetas) mesele megalitice (taulas) sau turnurile de pază (Talaiots). O parte dintre construcţii datează dinaintea erei noastre.

Turismul

Aici, turismul îşi croieşte, din ce înce mai vizibil, propria cale, iar acestui scop i se adaptează întrega insulă. Se deschid noi plaje şi unităţi e cazare. Cu toate acestea, 50% din insulă este natură virgină. Pe aceasta încearcă să o conserve localnicii, care sunt în mare parte agricultori.

Principalul oraş este Mahon, aflat în partea de sud-est a insulei, şi a fost întemeiat în urmă cu trei mii de ani. Aici se află şi un aeroport. Deja de mulţi ani, Mahon concurează pentru prestigiu cu un alt oraş mare Ciutadella.

Pentru ca Menorca să-şi poată conserva flora şi fauna unică, în 1993 UNESCO a declarat-o rezervaţie biosferică mondială. Oraşul adăposteşte 19 zone, protejate în cel mai înalt grad. Toate acestea reprezintă o mărturie a faptului că în Menorca se află încă o natura virgină pe care trebuie să o apărăm.