Spania - Madrid

(Pagini) > > > Madrid

Capitala Spaniei este plină de energie şi dorinţă continuă de îmbunătăţire. Este oraşul regal, care s-a dezvoltat necontenit în ultimii ani. Se construiesc noi zgârie-nori şi se modernizează infrastructura. Acest lucru a fost determinat şi de frustrarea spaniolilor că timp de secole întregi, Madridul nu s-a numărat printre cele mai frumoase oraşe ale Europei. Pe măsura trecerii timpului,  mare parte a patrimoniului cultural şi istoric a fost distrus. La acesta a contribuit  şi generalul Franco, care s-a aflat la putere în perioada 1939-1979. Tocmai de aceea, în Maridul de astăzi redescoperim de fapt, ceea ce s-a pierdut în trecut.

Veşnic în mişcare

Pe măsură ce Madridul îşi recapătă frumuseţea, i se adaugă şi o atmosferă inconfundabilă. Spre exemplu, aici puteţi gusta farmecul centrului istoric animat în permanenţă de o mulţime de oameni gălăgioşi. Probabil că, în nici un alt oraş nu veţi găsi o viaţă tumultuoasă de noapte ca în Madrid, care în timpul weekendurior devine şi mai agitată. Ai senzaţia că fiecare locuitor al oraşului, consideră un lucru firesc să nu meargă la culcare înainte de răsăritul soarelui. Hamingway a descris-o astfel: „În Madrid, nimeni nu se culcă, până nu se încheie noaptea.“ Mărturia cestui lucru o reprezintă numărul imens de baruri, cluburi şi discoeci, dar şi transportul de noapte supra-aglomerat. Cele mai vizitate locuri sunt Plaza de Santa Ana şi bulevardul Calle de las Huertas.

Viaţa culturală a Madridului este cu adevărat bogată. În fiecare anotimp al anului , aici au loc diferite festivaluri şi concerte. Cel mai important eveniment anual este Fiesta de Otono, festival al muzicii, dansului şi spectacolelor de teatru. Muzica ritmată este pe ordinea de zi, însă în marea majoritate a cazurilor, trebuie să aveţi răbdare până la miezul nopţii, când adevărata viaţă de noapte abea începe. Turiştii admiră în special cântăreţii şi dansatorii de flamengo. Evenimente culturale notabile sunt şi spectacolele de teatru.
Iubitorii genului, pot avea parte de atmosfra unică a operei şi muzicalurilor, care sunt în majoritate în limba spaniolă. Spaniolii acordă o mare importanţă operei şi sunt foarte mândrii de aceasta. Iubitorii sporturilor ar trebui cu siguranţă, să asiste la un meci de fotbal disputat de Real Madrid, care este considerat, datorită marilor nume cum ar fi Zidane, Ronaldo sau Beckham, drept unul dintre cele mai prestigioase cluburi de fotbal din toate timpurile. În afară de respectatul fotbal, puteţi să vizioaţi şi o partidă de tenis între maeştrii mondiali sau să mergeţi într-o arenă pentru a evalua curajul toreadorilor, în luptele cu taurii. Luptele din arena Las Ventas, care este considerată a fi cea mai bună din ţară, încep la jumătatea lunii mai şi se încheie la sfârşitul lunii octombrie.

Puncte de interes

Madridul se întinde pe teritoriul înverzit adouă parcuri Parque del Buen Retiro şi Casa de Campo. Centrul oficial al Madrdului este piaţa Puberta del Sol, unde se află statuia ursului, considerat a fi simbolul oraşului. Madridul este împânzit de străzi largi cu verdeaţă şi de pieţe circulare. Museo del Prado expune câteva mii de tablouri ale unor cunoscuţi pictori europeni, cum ar fi Rubens, Goya sau Velasquez. Plaza Mayor este simbolul oraşului şi este plină de diverse obiective şi monumente istorice care merită a fi văzute. În trecut, aici aveau loc luptele cu taurii şi se ardeau pe rug ereticii. Dacă nu vă interesează monumentele, oferiţi-vă o ceaşcă de cafea şi bucuraţi-vă numai de atmosferă.


Un alt monument este Palatul Regal (Palacio Real). Acesta este de zece ori mai mare decât Palatul Buckingham, iar în absenţa regelui îl puteţi vizita şi în interior. Actualul rege Juan Carlos I, îl foloseşte numai în scop de reprezentare.

Cumpărăturile în Madrid

Madridul este un loc potrivit şi pentru cumpărături. Cele mai cunoscte case de modă le veţi găsi în regiunea Salamanca. Cartierul Chueca este înconjurat de magazine netradiţionale, de modă alternativă, fiind în acelaşi timp centrul culturii homosexuale din Madrid. O sumedenie de magazinaşe moderne cu suveniruri, veţi găsi de asemenea, pe străzile care înconjoară Plaza Mayor, în direcţia Gran Via. Merită cu siguranţă, să mergeţi în piaţa El Rasto din cartierul La Latina şi Lavaies. Duminică după-amiază puteţi întâlni acolo întregul Madrid.

Transportul

Madridul este împărţit în sectoare orăşeneşti (distritos) şi cartiere (barrios). Cel mai simplu se ajunge aici cu avionul, care aterizează pe aeroportul Barajas. Transportul prin Madrid este facilitat de metrou, aflat în necontenită dezvoltare. Puteţi de asemena, să vă folosiţi de reţeaua densă de autobuze sau trenuri (ceranias) ce străbat oraşul de la nord la sud, şi înapoi.

În Madrid, puteţi încerca pentru o clipă, cum se trăieşte curajos şi din plin. Progamul de zi alcătuit din plimbări, vizite la diferite monumente şi muzee, este urmat de veselia nopţii.

În ultimii ani, de Madrid, se leagă un singur episod dramatic, respectiv atacul terorist care a avut loc în martie 2004. Deşi evenimentul a cutremurat nu numai Spania, ci şi întreaga lume, Madridul nu s-a speriat şi continuă să meargă cu elan pe aceeaşi cale, cu aceeaşi poftă de viaţă.