Ibiza, cea de a treia insulă ca mărime a Balearelor se numără printre destinaţiile turistice. Se află în partea de sud-est a Spaniei continentale, oraşul său principal fiind Ibiza, în catalană Eivissa. Începând cu anii 60 ai secolului al XX-lea turismul de aici este în dezvoltare. La începuturi, insula a fost preferată de membrii mişcării hippies şi vestită datorită plajelor pentru nudişti. În prezent, la fel ca şi celelalte insule Baleare atrage prin frumuseţea naturii, prin mare şi un climat superb.
Geografia Ibizei şi a Formenterei
Împreună cu insula sa învecinată Formentera, Ibiza formează zona insulară „Ibiza şi Formentera“ denumite fiind şi „Insulele de ienupăr“ (Islas Pitiusas).
Acestea sunt în mare parte munoase, cel mai înalt munte fiind Sa Talaia de 475m. Munţii se înrepătrud lin cum marea azurie, prin plajele de nisip fin. Ibiza oferă o natură frumoasă, deşi relieful este stâncos. Ploile nu sunt prea dese. Ca plante, aici veţi găsi ienuperi, măslini, smochini şi curmali.
Curiozităţi pentru turişti
Ca activităţi sportive Ibiza oferă toate sporturile nautice, dar în primul rând scufundările şi iachtingul. Insula este de asemenea, vestită datorită festivalurilor de muzică electronică. De acestea se leagă şi viaţa de noapte, care în Ibiza este cu adevărat tumultuoasă, discotecile de pe insulă numărându-se printre cele mai apreciate.
Dacă vă atrage istoria acestei insule, puteţi să mergeţi pe urmele fenicienilor, care au fost primii ei locuitori, cu sute de ani înaintea erei noastre. În principalul oraş Eivissa puteţi admira o serie de monumente istorice. Fortificaţiile maure (D'alt Vila), care demarchează oraşul vechi , au fost construite de Filip II şi din anul 1999 figurează pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.
Turismul are în insulă un rol primordial, reprezentând 98% din economie. Acest lucru este probat de numărul mare al hotelurilor, barurilor, resturantelor şi micilor magazine. Localnicii îi respectă pe turişti şi sunt foarte ospitalieri.