Zona de viticultură Rioja

24.07.09 14:18:05

Rioja este cea mai renumită regiune de viticultură din Spania, cunoscută în toată lumea. Producţia de vin este activă aici încă din a doua jumătate a secolului 19, iar calitatea acestuia se menţine la nivelul cel mai înalt.

Regiune

Rioja a deţinut pentru mult timp monopolul în ceea ce priveşte producţia vinului. Până în anii 80 ai secolului 20 se produceau aici toate vinurile importante ale Spaniei. Abia la începutul anilor nouăzeci a început să apară şi concurenţă, aceasta fiind în regiunea Ribera del Duero, Priorito ş.a.m.d. Producţia vinului şi în alte regiuni obligă astfel regiunea Rioja să devină şi mai bună, așadar nu este de mirare că această regiune a primit în anul 1991 cel mai mare grad de premiere naţională, numită Denominación de Origen Calificada (DOCa).

Şi, de fapt, unde se află această bogăţie a spaniolilor? Regiunea este situată în partea de nord a râului

Ebro, pentru care sunt caracteristice condiţiile naturale ideale pentru producţia celui mai bun vin. Climatul regiunii este influenţat de faptul că se află în apropierea Golfului Biscaya şi a influenţelor mediteraneene. Temperaturile moderate cu suficiente precipitaţii şi doar ocazional cu geruri simţitoare se presupun a fi motivele apariţiei vinului din regiunea Rioja. Bineînţeles că depinde şi de anul respectiv, cât este de productiv.

Regiunea de

viticultură Rioja este împărţită în trei zone diferite, care produc tipuri de vin ceva diferite. Rioja Alta se situează în vest şi este renuită prin vinuri fine şi elegante cu un conţinut destul de mic de alcool. Pe de cealaltă parte, partea Vasco, Rioja Alavesa, este renumită îndeosebi datorită tipurilor de vin din fructe. În zona Rioja Baja, care se întinde la est de Logroňa până în Navarr, cresc în special struguri negri din care se produce vin cu un conţinut mare de alcool.

Cu siguranţă toata lumea cunoaşte deliciosul vin din soiul

Tempranillo, din care cel mai mult se produce în zona Rioja Alavesa. Dintre toate soiurile albastre care se cultivă aici, tocmai Tempranillo şi gustul său deosebit acopera 94% din suprafaţă. Este considerat ca fiind cel mai nobil soi al Spaniei. Tot aici se mai cultivă soiuri ca Garnacha, Graciano şi un soi mai tare Mazurko (numit şi Cariňena).

Soiurile albe formează aici doar a unsprezecea parte din totalul suprafeţelor de viticultură. Din vinurile albe se cultivă în special soiul

Viura. Rioja este pur şi simplu raiul delicioaselor vinuri roşii ale Spaniei.