Vinurile

07.09.09 09:21:05

Cu toţii am avut probabil ocazia de a gusta vreunul din excelentele vinuri spaniole. Spania şi produsele podgoriilor ei sunt foarte cunoscute în toată lumea. În această ţară se află cele mai întinse suprafeţe de teren cultivate cu viţă de vie din întreaga Europă, iar în privinţa cantităţii de vin produse, Spania este depăşită numai de Franţa şi Italia.

Vinuri de foarte bună calitate se produc în regiuni ca Rioja, Navarra, Penedes sau Ribera del Duero. Dintre toate categoriile de vinuri, acestea oferă şi un raport avantajos dintre calitate şi preţ. În plus, la Jerez (Xeres) se produce în mod tradiţional sherry, cel mai bine vândut vin-desert. Alte produse faimoase ale viticulturii spaniole sunt diferitele tipuri de şampanie Cava, din regiunea Catalonia, şi ele foarte apreciate.

Vă întrebaţi de unde provin cu exactitate aceste vinuri de bună calitate? Printre cele mai importante regiuni viticole se numără Ribera del Duero, situată la sud-vest de regiunea Rioja. De aici provin cele mai prestigioase şi mai scumpe vinuri spaniole, Vega Sicilia. Rioja se învecinează cu Navarra – o altă regiune cunoscută prin producţia de vinuri, unde, în afară de soiurile clasice ca Tempranillo, se cultivă şi Cabernet Sauvignon şi Merlot. Alte zone viticole sunt Valencia şi Montila, unde se produc în mari cantităţi vinuri mai ieftine destinate consumului imediat, precum şi vinuri de excepţie Reserva şi Gran Reserva. Regiunea Rioja este împărţită în trei zone producătoare ale unor soiuri de vin uşor diferite. Rioja Alta, zona din vest, este faimoasă prin vinurile uşoare, elegante şi mai slabe; Rioja Alavesa e cunoscută datorită vinurilor cu gust de fructe, iar în zona Rioja Baja se cultivă mai ales struguri roşii, din care se obţine vin cu un procent însemnat de alcool.

Pentru cei care nu cunosc detalii în legătură cu producţia şi consumul de vinuri, prezentăm mai jos un fel de „scală” a calităţii, care reflectă durata şi condiţiile de maturare ale vinurilor spaniole. Dacă pe etichetă e scris „Joven” (tânăr), este vorba de un vin nou, vândut în anul imediat următor recoltării, care este uneori parţial maturat în butoaie. Este un vin uşor, cu gust de fructe, destinat consumului imediat. „Crianza” se referă la vinurile lăsate spre maturare cel puţin şase luni în butoaie de stejar şi încă optsprezece luni în sticle. Aceste vinuri ajung pe piaţă după doi ani de la recoltarea strugurilor. Denumirea de „Sin Crianza” este destinată vinurilor care nu se maturează în butoaie. „Reserva” sunt vinuri cu o perioadă de maturare de minimum trei ani, dintre care 12 luni în butoaie de stejar şi cel puţin un an în sticle. Mulţi producători lasă vinurile să se matureze o perioadă mult mai îndelungată. Vinurile cu denumirea de „Reserva” se produc numai în anii buni şi din cei mai buni struguri. „Gran Reserva” sunt maturate în pivniţe cel puţin cinci ani – 24 de luni în butoaie de stejar şi alţi trei ani în sticle. Pentru producţia de vinuri cu denumirea de „Gran Reserva” se folosesc numai vinuri din cei mai buni ani, struguri de cea mai bună calitate şi numai de la anumite podgorii.

Pe etichetele vinurilor produse în Spania veţi mai întâlni şi următorii termeni: Brut – în cazul şampaniei, foarte sec până la sec; Seco – vin sec; Demiseco – vin demisec; Abocado – demidulce; Dulce – vin dulce.