Grotele de la Altamira

13.07.10 09:06:59

Grota de la Altamira e situată în regiunea nordică a Spaniei, în apropierea frumosului oraş medieval Santillana de Mar. Datorită frescelor cu totul unice de pe pereţii ei, i se mai spune şi „Capela Sixtină a paleoliticului”. Din păcate, însă, cele mai multe dintre aceste străvechi opere de artă sunt în ziua de azi inaccesibile vizitatorilor. 

La sfârşitul anilor 60 încă nu existau interdicţii în ce priveşte accesul în grotă. Aceasta atrăgea astfel un mare număr de vizitatori doritori să admire cu proprii ochi minunatele imagini ale bizonilor şi altor animale pictate pe pereţi în urmă cu aproximativ 14 000 de ani de locuitorii de atunci ai peşterii. Prezenţa vizitatorilor în interiorul grotei a dus însă la deteriorarea progresivă a frescelor, aşa încât s-au instituit reguli din ce în ce mai stricte privind accesul, la ora actuală grota fiind complet inaccesibilă publicului. 

Nu renunţaţi însă la planul de a vizita Altamira, deoarece cele mai faimoase dintre picturi pot fi admirate la muzeul din vecinătate, unde se află şi o replică exactă a grotei. Muzeul Altamirei, dechis la mijlocul anului 2001, este amplasat la aproximativ 300 de metri de grota originară. Autorul clădirii este arhitectul spaniol Juan Navarro Baldeweg. Expoziţia permanentă a muzeului prezintă prin intermediul celor mai moderne mijloace tehnice diferite aspecte ale vieţii oamenilor în perioada comunei primitive. Replica grotei originare la scara de 1:1 se află în spaţiul subteran al clădirii. Picturile de pe pereţi, înfăţişând un număr de 76 de bizoni şi alte animale, sunt absolut identice celor din perioada paleolitică şi au fost realizate de Pedro Saura şi Matilda Múzquiz. Dacă vizitaţi nordul Spaniei, nu uitaţi să vizitaţi şi Altamira; veţi fi cu siguranţă încântaţi!