Dansul pe picioroange

10.12.09 10:23:23

În cadrul sărbătorilor locale – numite „fiesta” – de la Anguiano, un sat din regiunea spaniolă La Rioja, se dansează pe picioroange. Îndemânarea dansatorilor locali e cu adevărat admirabilă. Picioroangele sunt beţe de lemn pe care se poate sta în echilibru la o anumită înălţime deasupra pământului, prevăzute cu suporturi pentru picioare sau curele cu care se leagă de picior.

La Anguiano au loc în fiecare an pe 22 şi 23 iulie serbările dedicate sfintei Maria Magdalena. Dansatorii principali sunt opt bărbaţi tineri din sat, îmbrăcaţi în culori strălucitoare. Aceşti tineri provin din cele mai vechi familii din Anguiano, „onoarea” de a dansa pe picioroange moştenindu-se de secole din tată în fiu. Dansatorii îşi încep spectacolul în sunetele castanietelor, fluierelor şi tobelor, se învârt prin piaţă, sar de pe un picior pe altul şi fac tot felul de paşi...Ritmul muzicii tradiţionale spaniole, combinat cu sunetul picioroangelor de lemn izbindu-se de caldarâm, este cu adevărat unic.

Festivităţile culminează în ultima zi cu procesiunea care pleacă de la biserica San Andrés. Imediat după slujba religioasă, dansatorii pe picioroange dansează (se învârt) în fruntea procesiunii, ducând o statuetă a Mariei Magdalena. Dansul se numeşte El Agudo. De fiecare dată când ritmul muzicii se accelerează, dansatorii se rotesc şi ei din ce în ce mai repede. Procesiunea străbate astfel tot satul, pentru a se întoarce în cele din urmă la biserică. 

Dansatorii pe picioroange poartă un costum de bază alcătuit dintr-o cămaşă albă, un jupon, ciorapi albi, pantofi albi de pânză cu cureluşe negre, pantaloni negri până la genunchi. Acestuia i se adaugă elementele dominante, constând într-o fustă galbenă de damasc, un brâu albastru şi o vestă multicoloră, cu dungi roşii, albe, verzi, roz, maro, galbene şi albastre.
 
Sărbătoarea sfintei Maria Magdalena la Anguiano e un spectacol special, pe care trebuie neapărat să îl vedeţi. Cea mai potrivită perioadă pentru o vizită în satul din regiunea deluroasă La Rioja, faimoasă pentru producţia de vinuri, e la sfârşitul lunii iulie, când au loc aceste festivităţi unice.