Dansul tradiţional al Spaniei este flamenco-ul, care se dansează în sunetul castanietelor. Castanietele sunt instrumente muzicale de percuţie alcătuite din două plăcuţe cu marginile plate şi prevăzute cu tortiţe, legate cu o sforicică. Plăcuţele sunt făcute de obicei dintr-un lemn tare, uneori şi din os sau corn. Există şi castaniete din materiale sintetice, cum ar fi unele laminate.
Dacă vă interesează istoria acestor instrumente muzicale, trebuie să ştiţi că provin din insula Creta. Castanietele au la origine un instrument muzical medieval făcut din scoici, acestea fiind în timp înlocuite de plăcuţele de lemn. Forma de scoică şi-o păstrează însă şi în ziua de azi.
Castanietele sunt folosite ca acompaniament de dansatoarele de flamenco, care îşi trec degetul mare prin sfoara ce leagă cele două plăcuţe, ţinându-le în palmă şi lovindu-le ritmic una de alta cu ajutorul degetelor. Astfel, sunetul unic, rapid sau lent, al castanietelor însoţeşte muzica şi dansurile spaniole.
Dansatorii şi instrumentiştii folosesc de obicei două perechi de castaniete, de obicei cu sunete oarecum diferite, ţinând câte una în fiecare mână,. Castanietele cu tonuri mai înalte se numesc hembra şi sunt ţinute în mâna dreaptă. În mâna stângă se ţin castanietele cu sunet mai grav, numite macho.