Impozanta catedrală care domină panorama arhitectonică a oraşului Barcelona poartă denumirea oficială de Templo Expiatorio de la Sagrada Família şi e cunoscută sub numele prescurtat de Sagrada Família (Sfânta Familie). Biserica romano-catolică a decis începerea construcţiei în anul 1882, această urmând să fie complet terminată abia în anul 2026. În septembrie 2010 au fost deschise pentru public tot spaţiul interior şi ambele turnuri. Proiectul catedralei este opera celebrului arhitect catalan Antoni Gaudí. După moartea acestuia, ştafeta a fost preluată de arhitectul Domènech Sugranyes, lucrările acestuia fiind însă întrerupte în anul 1936 de războiul civil spaniol. Anarhiştii catalani au distrus machetele şi planurile lui Gaudí, aşa încât forma ei finală va arăta oarecum diferit faţă de proiectul iniţial.
În ziua de astăzi proiectul este coordonat de calculator, iar piatra de construcţie nu mai e prelucrată manual, ci cu ajutorul a diverse mecanisme. Din anul 2004, când a avut loc ceremonia de deschidere a navei principale pentru public, şi până în prezent, Sagrada Família a primit 2,26 milioane de vizitatori. Catedrala a adevenit astfel unul dintre cele mai populare obiective turistice ale Spaniei.
Atracţia principală a bazilicii o constituie arhitectura ei cu totul unică. Construcţia este împodobită cu 18 turnuri înalte, care îi reprezeintă simbolic pe cei 12 apostoli, cei 4 evanghelişti, pe Fecioara Maria şi pe Iisus Cristos. Cum poate fi recunoscut fiecare dintre ei? Iisus e cel mai înalt turn, cu crucea în vârf, lângă el se află Fecioara Maria, un turn ceva mai scund, cei patru evanghelişti sunt marcaţi cu simbolurile specifice fiecăruia (Ioan – vulturul, Luca – taurul, Marcu – leul, Matei – un om sau un înger), iar restul de 12 turnuri sunt ale apostolilor.
Catedrala are trei faţade principale, simbolizând Naşterea, Calvarul şi Învierea lui Cristos. Antoni Gaudí a lucrat personal doar la una dintre acestea – Naşterea, singura care a fost terminată înainte de izbucnirea războiului civil. Planul de ansamblu al bazilicii este de forma unei cruci romane. Nava centrală are o lungime de 45 de metri, iar navele laterale au 30 de metri. Exteriorul şi interiorul sunt decorate în stil cubist şi „art nouveau”, ornamentele fiind inspirate de textele liturgice şi de Biblie. Scenele din vieţie sfinţilor creştini sunt completate de citate din Biblie, scrise în diferite limbi.