Spania - Barcelona şi Catalania

(Pagini) > > > Barcelona şi Catalania

În partea de nord-est a Spaniei se află Barcelona capitala Catalaniei şi cel de al doilea oraş ca mărime, al Spaniei. Acest agitat oraş industrial, a fost un loc căutat încă din Evul Mediu, datorită poziţiei sale geografice şi a portului de la  Marea Mediterană. După războiul pentru tronul spaniol, Catalania şi-a pierdut independenţa pe care şi-a recâştigat-o în 1979, după moartea lui Franco.

Transportul

La Barcelona, puteţi ajunge cel mai bine cu avionul, pe aeroportul El Prat Llobrgat, care se află la 12 km de oraş. Un alt aeroport catalan este Gerona. În interiorul Barceonei puteţi călători cel ma uşor cu metroul, apoi cu autobuzele, taxiurile şi cabinele telefericelor.

Puncte de interes

Barcelona etalează un număr însemnat de monumente gotice care s-au conservat din timpul perioadei sale de înflorire, cum ar fi spre exemplu, primăria Casa de la Ciutat şi Muzeul Maritim din şantierul naval Les Drassanes, care datează, din secolul al XIV-lea.

De asemenea, merită să vedeţi Montacada, o străduţă din secolul al XII-lea, unde au trăit cele mai bogate familii barceloneze şi El Pi - una dintre cele mai vechi biserici gotice,care datează din secolul al XIV-lea. Goticul catalan este reprezentat în Barcelona de catedrala Santa Maria del Mar, din secolul al XIV-lea. În biserica La Merce se află patroana Barcelonei, Maica Domnului cea milostivă.

Nu puteţi spune că aţi fost în Barcelona, dacă nu aţi vizitat Rambla. Această stradă reprezintă un mic oraş, în oraş. Aici se află cafenele, restaurante, standuri de ziare şi diverse prăvălioare. Denumirea Rambla provine de la cuvântul arab „rambla“ (nisip). În trecut, aici curgea un râu, care apoi a secat, iar pe albia lui a fost pietruită o zonă pietonală. Strada este străjuită de pomi, iar de ea se leagă alte cinci străzi. Lorca a spus despre Rambla că „este unica stradă din lume care nu ar trebui să aibă capăt“. Dacă vă interesează istoria oraşului, vizitaţi Muzeul de Istorie, care se află în Plaza del Rei. În catacombele de acolo, se află vestigii arheologice din perioada romană. În aceeaşi piaţă, este situat palatul urmaşului la tronul Spaniei (Palau del Lloctinec).


Cel mai însemnat eveniment petrecut la Barcelona în secolul a XX-lea, au fost fără îndoială Jocurile Olimpice din 1992. Datorită lor, Barcelona a devenit cunoscută în întreaga lume.

 Catalania

Despre Catalania se poate spune că diferă de restul Spaniei, prin natură, mâncăruri, monumente şi istorie. Este o regiune diversificată cu o superbă natură verde, un litoral însorit, Costa Brava şi construcţii gotice şi romane, bine conservate.

Costa Brava

La toate acestea, se pot adăuga soarele şi marea. Cele mai cunoscute părţi ale Catalaniei sunt Barcelona şi Costa Brava. Acest litoral se aşterne  la nord-est de Barcelona şi se întinde până la frontiera cu Franţa. Este vestit prin plajele sale minunate, unde pe lângă zonele însorite vă puteţi ascunde în locuri umbroase şi verzi şi toate acestea sunt unele lângă altele. O altă atracţie reprezintă condiţiile ideale pentru scufundări. Golfurile, distribuite în mod interesant, au fost sursă de inspiraţie pentru pictorul suprarealist Salvador Dali. Perioada ideală pentru vizitarea acestui litoral este din aprilie până în octombrie.

Pirineii Catalani

În partea de nord-vest a Catalaniei, se află Pirineii Catalani. Văile de acolo, cu versanţi stâncoşi sunt o atracţie pentru excursii turistice şi practicarea schiului. În afara lacurilor, în această regiune se află râurile repezi de munte Sort şi Llavors care îi atrag pe pasionaţii de rafting. Şi aici sunt multe vestigii ale trecutului, sub forma unor mici lăcaşe de cult romane. Centrele de practicare a schiului cele mai îndrăgite  sunt în Baqueira-Beret din Val d’Aran. şi La Molina.

Catalania de sud

Catalania de sud este cea mai sălbatică. De aici, spre  Valecia se întinde Litoralul de aur (Costa Daurada) unde se află şi delta râului Euro. Interesant este de asemenea, şi portul Avetura. Datorită eroziunii provocate de valuri, plajele au fost divizate şi au diferite denumiri. În sezonul principal, cele mai accesibile sunt aglomerate până la refuz, dar dacă vă veţi strădui veţi găsi şi plaje mai liniştite.

Bucătăria catalană este în general, plină de toate felurile de carne şi fructe şi bineînţeles măsline. Puteţi degusta Alioli- o cremă din usturoi şi măsline. Şi în Catalania se respectă siesta. Prânzul se serveşte între orele 14 şi 15, după care vine perioada de odihnă, când toate magazinele sunt închise. Cina se serveşte în jrul orei 21.